1. Korkojen ennustetaan laskevan

Danske Bankin ennusteen mukaan markkinakorot laskevat seuraavan kahden vuoden aikana. Pankki ennakoi, että tämän vuoden loppuun mennessä vuoden euribor olisi noin kolmessa prosentissa. Vuoden 2025 loppuun mennessä vuoden euribor olisi nykyennusteen mukaan lähellä kahta prosenttia. Tammikuun alkupuoliskolla vuoden euribor on liikkunut 3,5–3,6 prosentin tasolla.

”Ennusteen toteutuessa moni velallinen saisi kuukausieräänsä merkittävän helpotuksen. Kannustankin pohtimaan, voisiko osan kuukausierän pienentymisestä laittaa kulutuksen sijaan säästöihin ja sijoituksiin. Korkean inflaation ja korkojen nousun myötä suomalaisten säästämisaste on laskenut, ja monessa kodissa on otettu puskurirahastot käyttöön”, sanoo Sari Takala, Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja.

2. Asuntomarkkina on vilkastumassa, mutta harkinta-aikaa on yhä

Koronavuosina asuntokauppa kävi vilkkaana. Tämä johti siihen, että halutuista kohteista tarjous piti tehdä nopeasti – joskus jopa asuntoa näkemättä. Harkinta-ajasta hyötyy niin ensiasunnonostaja kuin asunnonvaihtajakin.

”Oma koti on lähes aina ihmisen elämän suurin ostos. Mielestäni on erittäin hyvä, että kuluttajalla on nyt huippuvuosia enemmän aikaa harkita tarjoustaan. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää ostettavan kohteen kuntoon ja korjaushistoriaan”, vinkkaa Takala.

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksessa muistutetaan, että olosuhteet asuntokaupan vilkastumiselle paranevat tänä keväänä. Asuntokauppa käy muutenkin keväisin yleensä vilkkaammin, ja patoutunut kysyntä voisi lähteä tuolloin liikkeelle.

3. Ensiasunnonostaja hyötyy laskeneista hinnoista

Ensiasunnonostajien vapautus varainsiirtoverosta poistui vuoden alussa. Asunto-osakkeiden kahden prosentin varainsiirtovero laski 1,5 prosenttiin. Kiinteistökaupoissa varainsiirtovero puolestaan laski neljästä prosentista kolmeen prosenttiin.

”Tässä markkinatilanteessa etenkin ensiasunnonostajat hyötyvät merkittävästi laskeneista asuntojen hinnoista. Asunnonvaihtajatkin voivat hyötyä laskeneista hinnoista; myytävän asunnon lisäksi myös ostokohteet ovat merkittävästi aiempaa edullisempia. Varainsiirtoveron lasku tekee myös uuden kodin hankkimisesta aiempaa edullisempaa”, sanoo Sari Takala.

Varainsiirtoverosta vapautuksen poistuminen voi tuntua ensiasunnonostajalle suurelta lisäkustannukselta. Siksi Danske Bank kertoi joulukuussa pidentävänsä suosittua ensiasunnon ostajan etuaan kolmella kuukaudella.

Pankki ei peri asuntolainan toimitusmaksua tai järjestelypalkkiota, kun lainahakemus on tehty maaliskuun loppuun mennessä, ja laina nostetaan toukokuun loppuun mennessä. Tyypillisessä 185 000 euron ensiasuntolainassa edun arvo on noin 1 100 euroa.