Omakotitalo

Huomioi mm. nämä asiat, kun olet ostamassa omakotitaloa tai muuta kiinteistöä.

  • 1. Osta asunto varallisuutesi ja remontointitaitojesi mukaan

    Remonttikuntoisessa asunnossa on olla mahdollisuus saada asunnosta itselle mieleinen remontin kautta. Mieti kuitenkin, kuinka paljon pystyt itse remontoimaan. Remontoinnin ostaminen ammattilaiselta lisää kustannuksia ja säästö valmiin ja remonttikuntoisen asunnon välillä voi jäädä pieneksi.

  • 2. Kiinnitä huomiota asunnon sijaintiin ja selvitä kulkuyhteydet

    Syrjäisemmiltä seuduilta voi löytyä asuntoja edullisemmin kuin kasvukeskuksista. Ota näissä kuitenkin huomioon se, että esimerkiksi työmatkakulut saattavat olla isommat. Palvelut eivät välttämättä ole niin lähellä kuin kasvukeskuksissa, jolloin matkakustannukset kasvavat. Lisäksi sijainti saattaa vaikuttaa asunnon arvonkehitykseen negatiivisesti haja-asutusalueella.

  • 3. Mieti, mitkä ovat omat mieltymyksesi esimerkiksi pohjaratkaisussa

    Tykkäät sitten avarasta tilasta tai selkeästä huonejaosta, pyri asuntoa etsiessäsi valitsemaan pohjaratkaisultaan itsellesi mieleinen vaihtoehto. Pohjaratkaisua voi toki muokata esimerkiksi rakentamalla tai purkamalla väliseiniä, mutta tästä tulee äkkiä iso lisäkulu asunnon hintaan.

  • 4. Mieti, miten varaudut asunnosta koituviin yllättäviin menoihin

    Omakotitalossa sinä itse maksat kaikki tarpeelliset huolto- ja remonttityöt. Mieti, miten pystyt varautumaan säännöllisiin ja jopa yllättäviin menoihin joita asunnon ylläpidossa voi tulla vastaan. Vararahaston kerryttäminen remontteja varten on yksi hyvä vaihtoehto.

  • 5. Oletko ostamassa kiinteistön, kiinteistön määrä-alan tai murto-osan?

    Omakotitalo voi koostua kaikista näistä, sillä talo voi olla rakennettuna erilaisille tonttiratkaisuille. Kauppakirjan ja maanmittauslaitoksen avulla saat selvyyden siitä, minkälaista kokonaisuutta olet ostamassa.

    Kiinteistö on tyypillisesti tontti tai tila, jolle on rakennettu asuinrakennus. Kiinteistön määräala on kiinteistön rajoiltaan määrättyä aluetta. Murto-osa on sen sijaan laskennallinen osuus kiinteistöstä esimerkiksi 1/2 kokonaiskiinteistön alueesta.

  • 6. Tarkista lainhuutotodistus, rasitustodistus ja kiinteistörekisteriote

    Lainhuutotodistuksesta näet omistusosuuden, lainhuudon saajan tiedot ja saantotiedot (onko kyseessä perintö tai kauppa).

    Rasitustodistuksesta näet, kohdistuuko kiinteistöön kiinnityksiä. Myös kirjatut erityiset oikeudet sekä muistutustiedot (esimerkiksi ulosmittaus) näkyvät rasitustodistuksella.

    Kiinteistörekisteriotteesta näet kiinteistön perustiedot, kuten kiinteistötunnuksen, rekisteröintipäivämäärän ja pinta-alan.

    Kaikki nämä on mahdollista saada maanmittauslaitoksen kautta ja usein kiinteistökaupassa esimerkiksi välittäjällä on kyseiset dokumentit.

    Maanmittauslaitoksen sivustolta saat lisäapua kiinteistöä koskevissa kysymyksissä:

    www.maanmittauslaitos.fi
  • 7. Selvitä panttikirjojen määrä

    Tarvitset niitä 1,3-kertaisen määrän lainamäärään nähden. Panttikirjat näet esimerkiksi rasitustodistukselta.
    Uuden velan vakuutena voi käyttää vain sähköistä panttikirjaa. Mikäli kirjallisessa muodossa olevaa panttikirjaa halutaan käyttää, tulee se ensin muuttaa sähköiseen muotoon. Pankki opastaa panttikirjojen sähköistämisessä.
     
    Lue lisää aiheesta Maanmittauslaitoksen sivuilta

  • 8. Tarkista kiinteistölle kuuluvat oikeudet ja rasitteet

    Nämä tiedot saat helpoiten maanmittauslaitokselta saatavista dokumenteista, kuten rasitus- ja lainhuutotodistuksesta.

  • 9. Jos tontti on vuokratontti, selvitä vuokrasopimuksen pituus ja lunastusmahdollisuus

    Nämä selviävät vuokraoikeustodistuksen avulla, kun saat tietoosi kuka tai mikä on vuokranantajana. Lunastusmahdollisuudella tarkoitetaan sitä, että kiinteistön vuokrasopimuksen haltijalla on mahdollisuus lunastaa tontti omakseen.

    Tyypillisesti vuokranantajana on kunta tai kaupunki.

  • 10. Jos ostat kiinteistön murto-osan, tarkista kohdistuuko kiinteistöön hallinnanjakosopimus

    Hallinnanjakosopimuksella kiinteistöä ei ole jaettu (lohkottu), jolloin samalla kiinteistöllä, esimerkiksi tontilla, on useampi rakennus jotka murto-osan omistajat ovat rakennuttaneet itselleen omaan käyttöön. Hallinnanjakosopimuksessa sovitaan usein rakentamisesta, jätehuollosta ja hallinta-alueiden rajoista.

  • 11. Tarkista alueen kaavoitus

    Kaavoituksella voidaan rajata maa-alueiden käyttöä ja rakentamista.

  • 12. Pyydä talosta kuntokartoitus

    Kuntokartoituksen avulla sinulla on mahdollisuus säästyä ikäviltä yllätyksiltä.

    Kuntokartoitus suoritetaan aina rakennusalan ammattilaisen toimesta. Kuntokartoituksella saat selville kiinteistöissä tehdyt remontit ja tulevat remontointitarpeet.

  • 13. Selvitä, mikä on kiinteistön lämmitysmuoto; öljy, suorasähkö, kaukolämpö, maalämpö, PILP(Poistoilmalämpöpumppu) vai muu

    Talon lämmitysmuoto vaikuttaa merkittävästi asumiskuluihin ja myös asunnon ylläpito- ja huoltokuluihin. Eri lämmitysmuotojen hyviä ja huonoja puolia on syytä vertailla ja tehdä sen perusteella päätös siitä, mikä on itsellesi paras vaihtoehto.

  • 14. Voiko lämmitysmuodon vaihtaa toiseen ja mikä on sen kustannus?

    Joskus voi olla järkevää vaihtaa talon lämmitysmuoto toiseen vaihtoehtoon joko pelkästään taloudellisuuden vuoksi, tai järjestelmän ikääntymisen yhteydessä. Selvitä siis, voiko talon alkuperäisen lämmitysjärjestelmän vaihtaa helposti toiseen ja vertaile eri lämmitysjärjestelmien kustannuksia.

  • 15. Kuuluuko kiinteistö kaupungin vesiverkkoon vai onko kiinteistöllä oma kaivo?

    Vesihuolto on tärkeä selvittää. Kaupungin vesiverkko on huoleton ratkaisu, mutta saattaa olla kustannuksiltaan aavistuksen kalliimpi kuin oma kaivo. Omaan kaivoon liittyy säännöllisiä huolto- ja ylläpitotöitä.

  • 16. Kiinnitä huomiota kaikkiin asumisen kustannuksiin

    Omakotitaloasumisessa vastaat itse kaikista asumisen kustannuksista, koska erillistä taloyhtiötä ja sen mukana usein olevaa huoltoyhtiötä ei ole. Omakotitaloasumisessa et maksa vastiketta, mutta sinun tulee varautua säännöllisiin huolto- ja remontointikustannuksiin sekä vesi- ja lämmityskuluihin.

    Vesikustannukset käsittävät sekä puhtaan että jäteveden kustannukset. Jätehuollolla tarkoitetaan roska-astian tai astioiden tyhjennystä, joka voi sopimuksesta riippuen tapahtua tiheämmin tai harvemmin. Useimmissa tapauksissa kiinteistönomistajana olet velvollinen maksamaan tienhoitomaksua, jolla katetaan tienylläpitokustannuksia.

  • 17. Tutki asunnon ympäristökestävyyttä

    Tutustu: kestavakoti.fi-palvelu

    • Tutki kotisi ympäristökestävyyttä
    • Saat tietoa asunnon ympäristövaikutuksista ja siitä, kuinka voit itse vaikuttaa niihin

    Danske Bank sponsoroi Kestävä koti -palvelua, mutta ei vastaa palvelun sisällöstä eikä anna neuvontaa ympäristökestävyyteen liittyen. Kestävän liiketoiminnan konsulttiyritys Gaia Consulting vastaa Kestävä koti -palvelun sisällöstä ja asiantuntemuksesta.

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.