Opiskelijan talous ulkomailla

Vaikka pankkiasiat ja yhteydet toimivat pitkälti kuten kotona, tietyt asiat kannattaa selvittää jo ennen kuin lähdet matkaan. Tässä on lyhyt muistilista ulkomaille lähtevän raha-asioista.

  • 1. Opintotuki

    Voit saada opintotukea myös ulkomaan opintoihisi. Tähän liittyy kuitenkin rajoituksia, joten selvitä etukäteen, mitä tuen saamiseksi vaaditaan ja paljonko tukea voit saada. On myös hyvä selvittää etukäteen, miten ulkomailla suoritetut opinnot huomioidaan kotimaan tutkinnossasi.

    Ota selvää myös järjestöjen ja säätiöiden sekä oman oppilaitoksesi apurahoista ja stipendeistä.

    Hanki todistukset

    Muista toimittaa Kelaan läsnäolotodistus ja todistus opintosuorituksista. Kela ei maksa opintotukea, jos todistukset puuttuvat.

    Huomaa, että voit olla oikeutettu saamaan korotettua opintotukea ja –lainatakausta.

    Lisätietoa: www.kela.fi

  • 2.  Opintomaksut

    Opintopaikka ulkomailta voi löytyä oman oppilaitoksen kautta, mutta myös suoraan. Ulkomailla voit joutua maksamaan paitsi elämisestä myös itse opiskelupaikasta, joten ota selvää vaikkapa oppilaitoksen nettisivuilta. Samalla kannattaa selvittää voiko oppilaitoksen kautta järjestyä myös majoitus ja ruokailu. Jotkut yliopistot tarjoavat myös omia stipendejään, jos olet menestynyt opinnoissa tai urheilussa.

    CIMO: Lisätietoa ulkomaan opinnoista

  • 3.  Työskentely ulkomailla

    Työskentely ulkomailla opintojen aikana on arvokasta elämänkokemusta, joka voi parhaimmillaan edistää myös työuraasi. Kuten kotimaassakin, muista että tulot voivat vaikuttaa tukiisi ja huomioi verotus sekä sosiaaliturva- ja eläkemaksut.

  • 4.  Omat asiat kuntoon ennen lähtöä

    Jotkut asiat on hyvä hoitaa jo ennen matkalle lähtemistä. Hae luottokorttia hyvissä ajoin. Kun teet luottokorttihakemuksen, voi mennä viikkoja ennen kuin kortti on sinulla ja valmis käytettäväksi.

    Tarkista maksukorttisi käyttörajat sekä voimassaolo koko ulkomailla oloajan. Varmista, että sinulla on ladattuna puhelimeesi Danske ID ja mobiilipankki -sovellukset, ja että puhelinnumerosi on ajan tasalla.

    Laske budjettisi koko ajaksi kun olet ulkomailla. Huomioi, että menot saattavat olla eri luokkaa kuin kotimaassa. Esimerkiksi asuminen, ruokailu tai kurssi- ja lukukausimaksut voivat aiheuttaa yllätyksiä, kun Suomessa opiskelijoille on tarjolla paljon maksuttomia ja tuettuja palveluita.

    Kannattaa huolehtia kattavan matkavakuutuksen voimassaolosta ikävien yllätysten varalta. Tarkista vakuutuksesi voimassaolo erityisesti yli kolmen kuukauden matkalla.

    Selvitä hyvissä ajoin etukäteen, mitä voit tehdä nykyiselle asunnollesi, jos lähdet väliaikaisesti pois. Muista irtisanoa jatkuvat asumiseen liittyvät sopimukset, kuten sähköt tai netti.

    Budjettilaskuri: Suunnittele budjettisi (.xls)
    Vakuutukset: Lue lisää vakuutuksista (www.fennia.fi)

  • 5.  Pankkitunnukset ja osoitteenmuutos

    Jos olet ulkomailla pitkään, muista tehdä osoitteenmuutos. Ulkomaisen osoitteen lisääminen ei ole mahdollista verkkopankin omissa tiedoissa, mutta ilmoitat uudesta osoitteesta meille näppärästi vaikkapa viestillä mobiili- tai verkkopankistasi.

    Muista, että Digi- ja väestötietovirastolle pitää tehdä muuttoilmoitus tilapäisestäkin asumisesta, jos se kestää yli 3 kuukautta. Lyhyemmille ajoille ilmoitus ei ole pakollinen, mutta sen voi kuitenkin tehdä.

    Harkitse myös vapaaehtoisen matkustusilmoituksen tekemistä Ulkoasiainministeriöön. Matkustusilmoituksen tietojen avulla sinuun saadaan tarvittaessa yhteys, tai saat tietoa, hätä- tai kriisitilanteessa.

    Muuttoilmoitus Postiin sekä Digi- ja väestötietovirastoon (Posti.fi, avautuu uuteen ikkunaan)
    Matkustusilmoitus Ulkoministeriölle (Matkustusilmoitus.fi, avautuu uuteen ikkunaan)

  • 6.  Laskujen maksaminen ulkomailla

    Maksut hoituvat pitkälti kotimaisen tilisi ja korttisi avulla. Verkko- ja mobiilipankin avulla voit seurata menojasi ja hoitaa pankkiasioita ja maksaa laskuja myös ulkomailla. Jos esimerkiksi joudut maksamaan lukukausimaksun, onnistuu sen maksu omalta kotimaiselta tililtäsi eikä ulkomaisen tilin avaamiselle ole tarvetta.

    Jos kuitenkin aiot oleskella maassa pidempään, kannattaa miettiä paikallisen tilin avaamista erityisesti maan ollessa muu kuin EURO-maa. Paikallisella tilillä laskujen maksu ja rahan nostaminen tulevat halvemmaksi.

    Omalta kotimaiselta tililtä maksaessa raha liikkuu hitaammin ja siirrot ovat maksullisia, sekä rahan nostaminen automaatista maksaa 2 eur + 3 % nostetusta määrästä.

    Maksaessasi maksuja euromääräisenä ja EU-alueella, voit maksaa ne tavallisena ns. SEPA-maksuna. Jos maksu on muulla alueella kuin EU tai muussa valuutassa, tulee sinun käyttää verkkopankissa ulkomaanmaksulomaketta.

    Joskus voit tarvita myös paikallisen tilin vaikkapa vuokranmaksuun tai shekkien käyttöön. Selvitä tarkkaan mahdolliset kulut ja vaihtoehdot valuutan vaihtamiseen ja siirtämiseen.

    SEPA-maksu

    Saajan tilinumero tulee syöttää IBAN-muodossa.

    Valitse verkkopankissa Uusi maksu, aivan kuin maksaisit tavallista kotimaan maksua.

    Ulkomaanmaksulomake

    Valitse verkkopankissa Maksa ulkomaille, kun maksat EU-alueen ulkopuolelle tai maksu ei ole euromääräinen.

  • 7.  Maksukortit ulkomailla

    Vaikka kohdemaassa olisi tapana käyttää ensisijaisesti käteistä, suosittelemme, että otat mukaan ainakin yhden maksukortin ja mielellään kaksi, joista toinen on varalla. 

    Voit saada maksupäätteellä kysymyksen, että haluatko maksaa kortilla euroissa tai maan paikallisessa valuutassa. Maan paikallisessa valuutassa maksaminen antaa sinulle useimmiten paremman valuuttakurssin.

    Jos sinulla on katevarmentava kortti, kuten Mastercard Online, varaudu siihen ettei korttisi toimi kaikissa paikoissa, erityisesti junissa ja busseissa. Tämä johtuu siitä, että katevarmentava kortti tarvitsee maksupäätteeltä jatkuvan online-yhteyden.

    Mieti siis ennen matkaa, mikä kortti vastaa parhaiten tarpeitasi matkalla. Voit hakea uutta korttia kätevästi verkkopankista. Samalla voit laittaa korttiturvallisuus-asetuksista kortillesi maarajauksen väärinkäytösten estämiseksi.

  • 8.  Rahan käyttö eri maissa

    Pohjoismaissa voit maksaa samaan tapaan kuin kotona Suomessa, eli pääsääntöisesti kortilla. Kansainvälinen maksukortti, kuten Mastercard, toimii likipitäen kaikissa liikkeissä. Kuten myös Suomessa, on mahdollista, etteivät kortit toimi väliaikaisen häiriön vuoksi tai muusta syystä. Varaudu näihin tilanteisiin pienellä määrällä käteistä.

    Euroopassa korttimaksu on toimiva tapa asioida, mutta erityisesti Etelä-Euroopan maissa on suositeltavaa varautua maksamaan käteisellä. Kaikissa maissa ei vielä ole kansainvälisiä maksukortteja lukevia laitteita ja tällöin käteinen on ainoa maksuvaihtoehto.

    Pohjois-Amerikassa on yhä vahva käteisen ja shekkien kulttuuri. Kansainvälinen maksukortti toimii isoissa liikkeissä ja kaupungeissa, mutta pidä varalla käteistä aina mukana. Käteistä voit nostaa kaikista automaateista.

    Aasiassa korttimaksaminen onnistuu kansainvälisellä kortilla useimmissa paikoissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että monissa Aasian maissa korttiväärennöksien teko on varsin yleistä ja on hyvä miettiä, missä korttia käytät. Käteistä voit nostaa lähes kaikista automaateista. Automaattia valitessa, pyri valitsemaan modernin näköinen automaatti, joka on mielellään avoinna olevan pankkikonttorin yhteydessä.

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.